Participació sí, però no així. segons els tècnics algunes propostes no estan definides adequadament. Les que excedisquen dels 200.000€ no es podran realitzar enguany.
Mentre que a Algemesí tot el procés dura mes i mig a Ontinyent, per exemple, es fa de manera pausada i dura cinc mesos. Allí dóna temps a que la gent formule les propostes i aquestes siguen informades pels tècnics amb calma. Això implica que les propostes que arriben a la gent siguen totes viables, s’ajunten al pressupost i estiguen definides.
Tot el contrari que passa a Algemesí, on s’està arribant a un complet absurd. Front a l’informe de 198 pàgines d’Ontinyent que detalla i concreta cadascuna de les propostes indicant si són viables i si excedeixen o no el pressupost, ací tenim un informe de 6 pàgines, que els tècnics han de fer a corre-cuita perquè no disposen de més temps. Per això la primera conclusió de l’informe tècnic és que “La totalitat de les propostes realitzades no queden definides adequadament per a la seua inclusió en el pressupost. Tant en la seua definició com en la seua valoració tècnica i econòmica.”
L’informe d’Algemesí es limita a dir si la proposta és una inversió o no i si és competència municipal. No explica si la proposta és viable jurídicament i econòmicament. Una cosa és fer un procés participatiu per a conèixer l’opinió de la gent sobre un tema i altra és fer uns pressupostos participatius on s’escull entre projectes definits i concrets. Tot el que no siga escollir entre propostes mínimament perfilades és prendre el pèl a la gent. I A Algemesí l’equip de govern li’l pren.
Entre les propostes a votar està, per exemple, la “Construcció d’una piscina descoberta”. En cap lloc s’indica si es tracta de rehabilitar l’existent al Raval o de fer-ne una nova en altre lloc. Tal i com està redactada la proposta (construcció, que no rehabilitació) sembla açò segon però la gent no sap què està votant i està desorientada. Tal indeterminació és evidentment buscada. Es fa com si es donés participació però es busca després poder decidir el que es vulga. L’alcaldessa vol tenir un xec en blanc emmascarant-lo de participació.
El mateix passa amb les de “Creació d’un recinte firal” i “Creació d’un recinte per a joves”. En la primera no se sap si és on diu el PGOU, si és habilitar l’escorxador o un altre lloc. En la segona no se sap on aniria (al Pla, al Raval, Polígon Xara…?) ni quines característiques tindria. Tot això deuria estar mínimament decidit per poder votar de manera responsable. Però realment el que es vol es fer sols un paripé.
Però el surrealisme del procés es donà al Consell de Comunicació. Aquest Consell el formen els quatre partits. Sols acudiren els representants de M+S ALGEMESÍ i PSOE. El nostre representant no participà a la votació per entendre que aquest Consell no devia intervindré. La proposta del PSOE, l’elegida sols amb un vot, és totalment indeterminada: “Creació de llocs d’aparcaments”. Ningú sap en què consisteix això. En construir nous aparcaments soterranis? Al centre urbà com es creen? Com tot poble, en moltes zones hi ha problemes d’aparcament i crear eixa expectativa sense dir com es farà és enganyar a la gent i utilitzar-la per a fer política espectacle.
Però el problema no acaba ací. Projectes com el de la piscina, el recinte firal o l’espai per a joves que poden valdre pel milió excedeixen el pressupost de 200.000€. D’eixir, els diners quedaran paralitzats i el projecte no es podrà fer ni en 2018 ni pròximament i més quan ni tan sols es disposa, en principis, ni dels terrenys.
Participació sí, però no així, sinó ben feta i conduïda. M+S ALGEMESÍ no pot donar el seu vistiplau a un procés amb tantes deficiències. Volem uns autèntics pressupostos participatius i no el xou que tots els anys munten. Esperem que l’any que ve es facen bé.
Deixa un comentari