Alteren el resultat de la votació al canviar la definició del projecte més votat

Tal i com ens temíem la indefinició de les propostes l’ha aprofitat el govern. La gent ha votat “construcció d’una piscina descoberta” però ells anuncien que ha guanyat “habilitar una piscina descoberta per a l’estiu

 

La polèmica està servida. Tal i com explicàvem en el comunicat anteriorEs fa com si es donés participació però es busca després poder decidir el que es vulga. L’alcaldessa vol tenir un xec en blanc emmascarant-lo de participació”. Això ho dèiem en relació a la total indefinició de la proposta relativa a la piscina descoberta. I no ens hem equivocat gens ni micoteta.

La proposta que es va sotmetre a votació era textualment “Construcció d’una piscina descoberta”. Construir, i sols cal mirar el diccionari, vol dir fer una cosa que no existeix. Es construeix un edifici que no existeix. La proposta que la gent va fer, o almenys que la gent va formular i que ells han presentat a la ciutadania, estava redactada indicant que allò que se sotmetia a votació era edificar-ne una nova. I això és el que la gent ha votat en primer opció als pressupostos participatius d’enguany. Podeu veure el resultat en el següent enllaç.

Però segons el govern diu ara la gent ha votat “Habilitar una piscina descoberta per a l’estiu”, la qual cosa no és el mateix; òbviament. Habilitar, si anem al Diccionari Normatiu Valencià, significa “fer hàbil”. La piscina actual és inhàbil perquè no compleix les condicions sanitàries i tècniques adequades. A Algemesí sols es pot habilitar la piscina del Raval, la que ja està feta. Eixa no s’ha de construir, ja està, sinó que s’ha d’habilitar. O com se sol dir rehabilitar.

No es pot prendre el pèl a la gent. Des de M+S ALGEMESÍ no tenim res en contra ni d’habilitar eixa piscina, ni de construir-ne una nova. Cal posar projectes -o almenys estudis previs- seriosos damunt la taula i veure quina és la millor opció per al poble. Evidentment la rehabilitació de l’existent per motius econòmics i socials és molt bona opció. Però que siga una bona opció no vol dir que es justifique el preguntar una cosa i fer-ne un altra.

I això, ni més ni menys, és el que està fent l’equip de govern. Ha preguntat a la gent si vol una cosa -construir una piscina- i després interpreta que ha eixit un altra –habilitar l’existent. I això és el que no es pot fer, prendre-li el pèl a la gent, que era el que divendres passat anunciàvem que podia passar i el que hui vegem que ha passat.

La vaguetat i indefinició, juntament amb el mal que s’ha conduït el procés, ha fet, a més, que baixe la participació. De 1855 participants amb 4994 vots hem baixat a 1577 i 4138 vots, la qual cosa implica que la participació ha baixat un 15% en relació a l’any passat. El fet que la gent no haja vist cap dels projectes dels anys anteriors executats ha fet que deixe de participar. Sols ha participat un 7% del cens de votants. A Ontinyent la participació ha estat d’un 19% dels censats. El procés a Algemesí ha fracassat estrepitosament perquè no s’ha fet ni amb calma ni conforme tocava.

Però el fracàs major encara està per arribar i consistirà en que si es dediquen 150.000€ a la piscina, conforme es va fer l’any passat, la rehabilitació no es farà ni en quatre anys, ja que el cost estimat inicial està al voltant de 600.000€. La gent novament no va a veure fruits de la seua participació. Per a la construcció d’una nova, que és el que ha votat la gent, no cal dir que no tenim ni per comprar els terrenys. El ben cert és que el que al final tindrem són uns diners ahí bloquejats durant diversos anys, diners que hagués estat millor dedicar a construir el pavelló auxiliar que no se sap com acabar de finançar.

Pressupostos participatius sí, però conforme diguérem, així no, ben fets. El que han fet, realment, és prendre el pèl a la gent.


Publicada

a

per

Etiquetes:

Comentaris

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.