Recentment ha sigut presentat el Pla General d’Ordenació Urbana amb el qual el nostre poble afronta la pròxima dècada urbanística. Aquest pla, que durant aquesta legislatura ha completat l’actual equip de govern va ser herència de l’anterior consistori i ve acompanyat per una sèrie d’estudis d’impacte ambiental. Aquests estudis haurien de ser la base de diferents plans per a la regulació ambiental en el municipi d’Algemesí, la qual és vista amb certa reticència o desídia per part d’alguns sectors de l’Ajuntament.
Particularment, en aquesta ocasió parlarem del problema del soroll en Algemesí. Segons l’estudi realitzat per l’IRTIC de la Universitat de València en 2005 per al P.G.O.U., Algemesí no és un poble excessivament sorollós, però sí que té greus problemes que ha de resoldre, tant a nivell urbanístic, ja que hi ha determinades zones amb problemes deguts principalment al trànsit, com a nivell d’habitatges particulars, ja que l’aïllament en molts habitatges no és l’adient segons la normativa. També es dóna el cas que de vegades la convivència d’activitats comercials en zones residencials produeix molèsties als veïns que viuen al voltant i sobretot quan aquesta es produeix a hores intempestives. Per això, és considerable el nombre de queixes per sorolls que rep l’ajuntament al llarg de l’any, sobretot en època de festes i activitats especials.
Segons la Llei 7/2002 de la Generalitat Valenciana sobre la protecció contra la contaminació acústica, qualsevol ciutat de més de 20000 habitants ha de tindre el seu mapa de soroll, i Algemesí el té, tot i que també ha de disposar d’un pla d’acció municipal que regule les línies estratègiques d’actuació que reduïsquen l’impacte del soroll sobre la població. En el cas d’Algemesí aquest pla d’acció municipal no existeix. Una de les parts importants d’aquest pla seria la creació d’una ordenança municipal que contemplara les particularitats locals i les regulara amb un criteri coherent i efectiu dins del que legalment és viable, és a dir, tenint en compte que una ordenança municipal pot regular-se de manera més restrictiva que una normativa d’orde superior com és la Llei 7/2002. Dissortadament, durant aquesta legislatura, els nostres representants no han tirat avant aquest tipus de mesures que són obligatòries i s’han dedicat a complir la papereta de presentar un PGOU que no inclou aquest pla d’acció municipal.
Des de MÉS ALGEMESÍ considerem que és l’Ajuntament qui s’ha d’ocupar de les qüestions que ens afecten tots els dies a tots el ciutadans, i el soroll és una d’elles. Algemesí deuria de tenir ja fa anys un pla municipal d’impacte ambiental que s’emmarque dins de les normatives tant europees, estatals i autonòmiques i que permeta una política municipal transparent d’informació al ciutadà sobre la situació i dels mecanismes per donar resposta als problemes que hi existeixen o poden aparèixer, així com oferir a la ciutadania la informació adient per interaccionar amb aquests mecanismes reguladors.
Que s’haja aprovat un PGOU el qual no va acompanyat d’un pla municipal d’acció contra el soroll implica que els nostres governants estan poc preocupats per la qualitat de vida dels seus conciutadans, ja que en la societat moderna una de les major preocupacions –i com diguem motiu de queixa- és el benestar dels ciutadans i la contaminació acústica és un dels detractors més efectius d’aquest benestar. MÉS ALGEMESÍ tindrà doncs com a prioritat realitzar aquest pla i elaborar en la propera legislatura l’ordenança municipal contra la contaminació acústica.
Deixa un comentari