Presentem un Pla d’Esterilització Felina per evitar problemes amb les colònies de gats, a proposta d’una protectora

M+S Algemesí inclogué en la negociació del pressupostos una partida de 3.000€ per a dur endavant el pla d’esterilització felina.

En 2105 diverses persones preocupades pel benestar dels animals, i en concret dels gats, contactaren amb alguns grups polítics municipals per tal de posar en marxa en Algemesí allò que ja està funcionant en diversos pobles, un Pla d’Esterilització Felina (PEF). En M+S ALGEMESÍ veiérem de seguida que era una idea interessant i beneficiosa, i que calia posar-la en pràctica. Per poder fer-la efectiva el primer que calia era crear una partida per finançar i per això, durant el procés de negociació dels pressupostos amb l’equip de govern s’inclogué, a proposta nostra, una partida de 3.000€. Calia completar l’acció, i per això hui hem presentat per registre d’entrada una proposta de PEF que ens ha fet arribar l’associació ADOPTA MASCOTES, (Adopta Mascotas) que és qui l’ha elaborada i qui el l’ha de posar en funcionament. Des del M+S ALGEMESÍ pensem que el millor seria la signatura d’un conveni entre l’ajuntament i aquesta associació per tal que siga l’ajuntament qui financie el PEF i l’associació qui s’encarregue de desenvolupar-lo.

L’objectiu del PEF és controlar la densitat de gats en el municipi i per fer-ho és vital l’esterilització de les femelles de les diferents colònies de carrer del municipi. Amb l’esterilització de les femelles desapareixen per complet les ventrades incontrolades. Així mateix, amb el temps les colònies aniran desapareixent en morir de mort natural o accidental (atropellaments…) els individus que les conformen. També desapareixen les baralles tan freqüents en èpoques de zel de les femelles i es redueix dràsticament els miolats  Són moltes les poblacions que ja disposen d’un PEF, i amb açò s’ha pogut demostrar els múltiples avantatges que una colònia controlada pot reportar especialment pel que fa al control dels rosegadors, ja que és freqüent que quan desapareix una colònia proliferen en el seu lloc rosegadors.

Contràriament al que pensa eliminar colònies felines o privar al gats d’aliment per a que se’n vagen no dóna bons resultats. La creença que els gats cercaran una altra font d’aliment és completament errònia. De fet, privar als gats de l’aliment té sovint l’efecte oposat: justament s’acosten més. Els gats són extremadament territorials, i la seua naturalesa els impedeix vagar. Més aviat que anar a cercar aliment a una altra part, envairan més encara les cases dins del seu territori en la cerca d’aliment. Privar als gats d’aliment és també òbviament cruel, doncs pot resultar en la mort per inanició.

Ens agrade o no ens agrade, es permeta o no es permeta, sempre van a haver-hi amants dels animals que de forma oberta o d’amagat van a alimentar a grups de gats de carrer. Si no ensenyem a aquestes persones com s’ha de controlar una colònia de gats, acabarà sent un problema per a elles mateixes, els veïns i el municipi en general. És per això que des de l’associació Adopta Mascotes (Adopta Mascotas) ens han aconsellat que el millor per acabar amb els problemes que generen les colònies de gats és aquest PEF. En aquesta primera edició del PEF s’esterilitzaria a uns 30 animals -majoritàriament femelles- amb la qual cosa es tindria controlada gran part de la població felina local.

El cost aproximat d’esterilitzar a una femella és d’uns 100 euros i inclou la cirurgia, l’antibiòtic durant 10 dies, l’analgèsic per a 24 hores, la desparasitació interna, el marcatge de l’orella per saber que està esterilitzada i el pinso durant la convalecència. El mètode escollit és el de tall únic en abdomen per a extraure els ovaris i l’úter complet. Així s’evitarà la gelosia, les baralles, els miolats  i crits. les infeccions d’úter. els càncers de mames, i, per descomptat, les ventrades no desitjades.

L’esterilització es faria en una clínica veterinària on, si es gata, estaria hospitalitzada un o dos dies per a després passar a una casa d’acollida fins que estiguera en condicions de retornar a la colònia. Tot i que també està previst  esterilitzar mascles les experiències d’altres pobles demostren que el més urgent i efectiu és esterilitzar femelles.

Si hi ha una cosa que M+S ALGEMESÍ vol destacar d’aquest PEF és que és una iniciativa ciutadana, no dels polítics, i que no sols va a funcionar, sinó que funcionarà bé perquè qui va a dur-lo endavant són ciutadans voluntaris que, amb la seua feina i dedicació altruista, van a estalviar molts diners al municipi i moltes molèsties a molts veïns. Per això M+S ALGEMESÍ vol agrair a protectora i a tot el grup de gent voluntària que fins ara ha estat fent açò i costejant-ho de la seua butxaca l’oportunitat que ens han brindat de poder col·laborar en un projecte beneficiós per als animals i per a Algemesí. Moltes gràcies pel vostre treball.


Publicada

a

,

per

Etiquetes:

Comentaris

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.