El TSJ admet a M+S Algemesí en la causa del plurilingüisme. Defensarem el valencià

El dia 2 de juny admeteren la nostra personació, junt a la de l’STEPV i Escola Valenciana. Entenem que la diputació d’Alacant no pot interferir en el model lingüístic dels escolars d’Algemesí

Fa unes setmanes sorprenentment el TSJ paralitzava cautelarment l’aplicació del Decret de Plurilingüisme per una demanda de la Diputació d’Alacant. El PP  utilitza així de manera forçada una institució que representa a totes les comarques alacantines, valencianoparlants i castellanoparlants, per oposar-se a la normalització del valencià.

Per a M+S ALGEMESÍ no és possible que una part del territori puga condicionar un tema que afecta a tot el territori. La Diputació d’Alacant deuria representar a totes les comarques del sud, però en aquest tema no ho està fent. Possiblement molts ciutadans de comarques com les Marines, L’Alcoià o el Comtat no se senten representats en la demanda de la Diputació. Com a reacció a la demanda el sindicat STEPV i Escola Valenciana s’han presentat com a codemandats per a defensar l’aplicació immediata del Decret 7/2017. Com no podia ser d’altra manera M+S ALGEMESÍ s’ha personat també en la causa i el dia 2 fou admesa la seua personació, de manera que ens hem sumat a la defensa d’un model plurilingüe beneficiós per a tots i totes.

El ben cert, però, és que els escolars d’Algemesí comptaven, a partir del nou curs, amb un nou model lingüístic educatiu valencià que superava el caduc i ineficaç model anterior de “línees”. El nou model promou els “principis de sostenibilitat i complementarietat lingüística” i concep l’ensenyament de les llengües com una “premissa indefugible per a la correcció de les desigualtats socials i sociolingüístiques, individuals i col·lectives”. No podem permetre que se’ls prive d’això.

El Decret permetia que tots els escolars valencians acabaren sent competents en la llengua pròpia dels valencians, en la llengua comuna de l’Estat, i en l’anglés com a llengua vehicular internacional. Suspendre’l és recaure en el model lingüístic anterior obsolet i segregacionista que sols ha aconseguit que l’anglés siga l’assignatura pendent del nostre sistema educatiu. Això perjudica als escolars d’Algemesí que no veuen augmentades les hores d’anglés, i doblement als de zones castellanoparlants que veuen reduïdes, a més, les possibilitats de ser competents en una de les llengües oficials.

Sols si tots els valencians entenen les dues llengües els xiquets d’Algemesí podran expressar-se i ser entesos en valencià o en castellà en qualsevol part del territori. El desconeixement d’una part de la població del valencià implica, en primer lloc, una posició d’inferioritat per a qui no el coneix, i, en segon lloc, un obstacle efectiu per a aquells que tenen dret a utilitzar-lo arreu del territori. La suspensió del Decret comporta aprofundir en la discriminació dels territoris valencians castellanoparlants i impedeix als escolars de poblacions valencianoparlants com Algemesí poder usar el valencià en tot el nostre territori generant-se un desiquilibre socolingüístic evitable.

La Diputació d’Alacant s’equivoca si pensa que el castellà corre perill. L’ensenyament del valencià no és cap perill ni per al castellà ni per a l’anglés, i així ho ha entés el Ministeri que considera el Decret s’ajusta a la legislació estatal. Dificultar el seu ensenyament a les comarques castellanoparlants comporta, en la societat valenciana actual, discriminar als ciutadans que no el saben. A més a més, el servei jurídic de M+S ALGEMESÍ, fa seua també la tesi de l’advocacia de la Generalitat sobre que la Diputació està intervenint en una qüestió que no es competència seua, ja que la competència educativa és de la Generalitat i no de les Diputacions.

Per això la representació legal de M+S ALGEMESÍ, a més de formalitzar la personació en la causa, ha sol·licitat ja la no admissió de la suspensió del Decret pels perjudicis que tal suspensió causa. Volem el millor per als escolars d’Algemesí i per a tots els escolars valencians, parlen la llengua que parlen. No podem ni permetre que la Diputació d’Alacant, sense competència sobre nosaltres, acabe impedint que el nostre alumnat augmenten la seua qualitat d’ensenyament de llengües, ni que s’obstaculitze l’ensenyament del valencià als territoris valencians que més ho necessiten: les zones on precisament no es parla.


Publicada

a

,

per

Etiquetes:

Comentaris

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.