M+S Algemesí presenta una moció per pal·liar els efectes de la sequera

 

Demanem la bonificació de l’IBI rústic i dels mòduls de la declaració, i que s’extenga ja el reg a degoteig a tot el terme.

La dimensió del desastre de la sequera d’enguany és colossal. Segons el sindicat “La Unió” es calculen unes pèrdues de uns 320 milions d’euros i l’Administració sols va a donar com a molt 20 milions d’euros, “una burla que amb prou faenes representa una almoina” han afirmat des del sindicat.

Però malgrat que el sector agropecuari valencià es troba a la vora del precipici les administracions, i molt especialment el Govern central, semblen no haver-se adonat. La seua insensibilitat resulta inaudita i la seua actitud inacceptable. Com a mostra un botó: fa només uns dies va finalitzar el termini per presentar la declaració de la renda sense que el Ministeri d’Hisenda haja inclòs, tal com AVA-Asaja exigeix i reclama des del passat mes d’abril, al centenar llarg de pobles valencians afectats per la sequera que de manera arbitrària van ser exclosos de la rebaixa de mòduls.

Ni la Ribera ni Algemesí no poden permetre’s el luxe que el seu motor econòmic s’enfonse i per això M+S ALGEMESÍ ha presentat una moció, amb la intenció que siga declarada institucional i aprovada per unanimitat. En ella demanem s accions ràpides i eficaces per a pal·liar els efectes de la sequera.

D’entrada reclamem tant una ajuda extraordinària al Ministeri d’Economia i Hisenda consistent en el total de l’import girat per l’ajuntament als llauradors en concepte d’IBI rústic corresponent a l’any 2014, impost que seria no cobrat –o retornat- als propietaris agrícoles, com una reducció dels mòduls aplicables en la totalitat de les activitats agrícoles i ramaderes del municipi d’Algemesí –i altres afectats- per tal d’adequar-los a la realitat de cadascú dels sectors productius.

M+S ALGEMESÍ ha portat aquesta qüestió a plenari perquè les explicació que es dona per part d’Hisenda sobre la no reducció dels mòduls resulta indignant. Diuen que les seves decisions sobre aquesta matèria es basen en els informes preliminars del Ministeri d’Agricultura o en una ordre concreta del Ministeri de Presidència.

Considerem que el Govern de Rajoy està jugant al “gat i al ratolí” amb el llaurador d’Algemesí i en general amb el valencià. Enredant-nos en l’embolic de la burocràcia que ells mateixos han teixit ens envien d’Herodes a Pilatos i es renten les mans mentre la casa segueix sense agranar. Madrid ens menysprea, Madrid menysprea Algemesí. Resulta indignant que la Ministra vinga a fer-se la foto en plena campanya electoral europea a la COPAL i després abandone al llaurador a la seua sort davant la sequera. Considerem lamentable que el propi Ministeri d’Agricultura, no haja enviat al d’Hisenda, d’ofici, la petició de reducció dels mòduls.

S’inclouen altres dues peticions. En primer lloc, per als pobles afectats per les calamarses i en concret per al terme d’Algemesí, es demana un nou índex corrector, en la fase de determinació del rendiment net de mòduls, per les primes pagades de forma efectiva amb motiu de la subscripció de pòlisses d’assegurança agrària, fomentant així la utilització d’aquesta ferramenta ja que les indemnitzacions rebudes en cas de sinistre entren a formar part del càlcul total dels ingressos.

En segon lloc es demana tant al Ministeri com a Conselleria que finalitzen en el termini de 2 anys les infraestructures de modernització del reg a degoteig en la totalitat del terme d’Algemesí per tal que en 2016-2017 el 100% del terme d’Algemesi tinga ja reg a degoteig, ja que en l’actualitat sol arriba a 20% del terme. Segons la planificació inicial ja fa més de 5 anys deuria haver arribat a tot el terme. No oblidem que en març el Ministeri aprovà unes inversions de quasi 50 milions d’euros com a contrapartida de la no bel·ligerància dels regants al nou pla de Conca, uns milions que és la segona vegada que els promet ja que eixes inversions fa més de 10 anys que estan previstes però no executades. Dels quasi 50 milions d’inversió previstos el Ministeri sols executarà enguany 1’5 milions. I mentre el 80% del terme d’Algemesí sense poder salvar la collita. El regadiu tradicional del nostre terme, amb una sequera tan extrema com la que estem patint, majoritàriament sols aprofita per a salvar l’arbrat, però no les nostres collites. La fruita reina del nostre terme, les nostres taronges, no arriben a adquirir, ni la grandària, ni la qualitat de la pell adequada per a servir als nostres exigents mercats. De tots es conegut la gran quantitat de problemes que patírem la passada campanya per a poder comercialitzar la taronja en fresc. La propera campanya, si res no canvià, pot ocórrer més del mateix.

Algemesí no necessita visites de la Ministra d’Agricultura sinó inversions dels seu Ministeri. Prou de fotos i més diners i consideracions cap als nostres llauradors.

 

 

Comentaris

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.