L’atur puja a Algemesí el doble que a les grans poblacions de La Ribera

MÉS ALGEMESÍ mostra la seua preocupació per les dades conegudes sobre l’augment de l’atur a Algemesí en el mes de març, i encara més sobre els resultats del primer trimestre de 2011.

En desembre de 2010 Algemesí tenia 2479 persones inscrites en l’atur. En març de 2011 ha arribat a 3055. Durant el primer trimestre 577 algemesinencs i algemesinenques han passat a estar inscrits en les llistes de l’atur, la qual cosa implica que l’atur s’ha incrementat un 18’9%. La xifra, que és preocupant, encara resultat més quan es compara amb la Ribera Alta, ja que és 3’8 punts per dalt de la mitjana de la comarca (15’1%). Algemesí està essent un dels municipis més castigats per l’atur en aquesta legislatura. Les xifres ho demostren.[1]

Per a nosaltres la primera responsabilitat tant d’un polític com de l’administració és conèixer la realitat que té davant, i dissortament això no ho ha fet l’actual equip de govern. És per això que MÉS ALGEMESÍ ha realitzat aquesta anàlisi per mostrar la passivitat del govern municipal en aquesta qüestió.

De l’estudi de l’augment d’aquests darrers tres mesos destaca que:

  • Al mes de febrer, Algemesí (28.400 habitants) va generar més atur, 222 persones, que sumant Alzira, Carcaixent, Guadassuar i Albalat de la Ribera (76.200 habitanats), que generaren 211 persones. És a dir, sobre una població de 105.000 habitants, Algemesí, que representa el 25% de la població generà ella sola més del 50%.
  • Semblantment, al mes de març, Algemesí també va generar més atur, 135 persones, que sumant Alzira, Carcaixent, Guadassuar i Albalat,103 persones.
  • Si comparem Algemesí amb les tres grans poblacions de la Ribera (Alta i Baixa), Alzira, Carcaixent, i Sueca, amb les que comparteix característiques socioeconòmiques, la situació és més preocupant. En el mes de març Algemesí és la que ha sofert major increment de l’atur (4’42%), molt semblant a Carcaixent (4,25%), però molt lluny de l’augment de Sueca (1,41%) i encara més lluny del d’Alzira (0’33%)
  • En febrer la situació encara és pitjor, ja que mentre que Carcaixent experimenta un descens de l’atur en 0’6%, mentre que Algemesí, amb un 8’2% sofreix més del doble d’atur que Alzira (3.3%) i que Sueca (4’1%).
  • En gener l’augment de l’atur d’Algemesí, amb un 8’9%, es trobà prou per damunt que la resta grans poblacions de la Ribera com Alzira (6%), Carcaixent (4’6%) i Sueca (4’6).
  • Les xifres del trimestre són igualment preocupants. DURANT EL QUE DUGUEM DE 2011 L’ATUR EN ALGEMESÍ S’HA AUGMENTAT UN 18’9% EL DOBLE QUE A AQUESTES POBLACIONS, JA QUE EN SUECA S’HA INCREMENTAT UN 9’5%, UN 9% EN ALZIRA I UN 8% EN CARCAIXENT.
  • En aquesta legislatura l’atur a Algemesí ha passat de 1094 persones en juny de 2007 a les 3056 del mes passat. L’augment en 1962 aturats en menys de 4 anys implica un augment de l’atur en Algemesí en un 179%, prou per damunt de l’augment de l’atur en la Ribera Alta, que se situa en aquest període en un 168’9%

Òbviament l’Ajuntament no és l’únic responsable d’aquesta situació, però tampoc és totalment aliè, ni pot mirar cap a altra part. En primer lloc si en Algemesí les coses van pitjor que en la resta de poblacions, i molt pitjor que la resta de grans poblacions és perquè l’actual equip de govern dut endavant un política econòmica nefasta, o millor dit, no ha dut a terme cap política econòmica. Mentre els algemesinecs i algemesinques sofreixen els desencert de l’actual equip de govern, l’Ajuntament eludeix les seues responsabilitats. Malgrat aquestes xifres el discurs actual és totalment triomfalista i l’únic que intenta és maquillar els números anteriors i evitar que la gent conega la preocupant realitat que vivim.

La lectura d’una de les últimes notícies de la web de l’Ajuntament –que posteriorment fou reproduïda en el Butlletí d’Informació Municipal d’abril- sobre l’“esforç inversor” realitzat l’any passat, constitueix un bon exemple de com els actuals responsables no són conscients de la realitat que tenen davant, de com s’autoenganyen. En aquesta “noticia” s’indica que s’han invertit en 2010 “1’5 milions d’euros en programes d’ocupació”, i 16 milions (més uns altres 6) durant tota la legislatura en obra pública. Tot això, s’afirma, “ha repercutit en una major creació de llocs de treball”.

Les preocupants xifres que hem ofert demostren que s’està més preocupat per la política de comunicació, que s’està més preocupat per maquillar la realitat que per analitzar-la i canviar-la. En Algemesí, en contra del que indiquen, no s’han creat llocs de treballs, sinó que dissortadament s’han destruït a major ritme que a la resta de la Ribera Alta. I malgrat aquesta situació preocupant el que tenim és una govern local que “amaga el cap baix de l’ala”, que s’autoenganya i s’autocomplau amb la seua inacció, i que pensen que l’acció de govern consisteix en accions d’autopropaganda.

La nostra plataforma política té entre les seus prioritats el fomentar polítiques actives d’ocupació que superen la simple política passiva consistents en contractar aturats durant uns mesos o el foment de l’obra pública, ja que els efectes d’això s’acaben quan s’acaba el programa o l’obra. Considerem que Algemesí necessita un govern fort que sàpiga la realitat que té davant i que estiga disposat a treballar per propiciar les condicions idònies per a que les empreses creen els llocs de treball. En aquest sentit MÉS ALGEMESÍ ja s’ha reunit amb les associacions locals d’empresaris i comerciants (tant amb EMPAL com amb ACSA) i va realitzar una xerrada informativa a la que assistiren més de 100 persones per a analitzar la situació actual i presentar les seus línies programàtiques en matèria d’ocupació i agricultura.

No podem concloure aquest comunicat sense mostrar la nostra preocupació per la debilitat i la falta d’iniciativa que està mostrant en aquest darrer anys l’actual equip de govern que ha sigut totalment incapaç d’abordar la situació econòmica local, i que a hores d’ara no ha fet cap proposta concreta.

 

 


[1] Totes les xifres que ací s’indiquen han estat extretes de la página web del SERVEF.


Publicada

a

,

per

Etiquetes:

Comentaris

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.