L’aigua d’Algemesí no està contaminada per plaguicides

Però persisteix el problema crònic dels nitrats

 
Donada la recent contaminació de l’aigua potable d’Alzira i Corbera, i els antecedents de Llaurí I Carcaixent, Més Algemesí envià el 26 de febrer a un laboratori autoritzat per la Generalitat Valenciana, un mostra d’aigua potable d’Algemesí per tal de veure si contenia alguna traceria de plaguicides o herbicides. Afortunadament per tots nosaltres el resultat de l’anàlisi que coneguérem ahir ha estat satisfactori i l’aigua d’Algemesí no conté cap resta de plaguicida o herbicida. No obstant, cal recordar que són les autoritats sanitàries amb competència en la matèria les que ha d’indicar en última instància la qualitat de l’aigua que arriba a les nostres cases.

Si informem d’aquest resultat és perquè aquests dies han estat moltes les persones que s’han adreçat a nosaltres per preguntar-nos sobre la presència d’aquestes substàncies a l’aigua i especialment després de dir l’Ajuntament que havia sol·licitat a l’empresa que tingués preparat els filtres de carboni. Donat que l’Ajuntament d’Algemesí no ha donat informacions clares al respecte, ni ha fet públiques les anàlisis anteriors de l’aigua potable, Més Algemesí, en la seua vessant de servei públic, ofereix a la ciutadania la informació que té. Animem doncs a l’equip de govern a que  augmente la transparència i  la informació que facilita, per tal de no fer nosaltres, en la mesura de les nostres possibilitats, eixa funció. Aquesta informació deuria ser pública i estar a l’accés de la ciutadania en la pàgina web municipal. No obstant això recordar que els ciutadans i ciutadanes d’Algemesí estan informats, a través de la pàgina web de Més Algemesí, que informa sistemàticament sobre si el Ministeri de Sanitat considera apta per al consum humà o no l’aigua, així com dels nivells de nitrats. Lamentablement tenim un Ajuntament que tenint la informació l’oculta aquesta informació a la població.

Tot  que Algemesí no està afectada per la contaminació de l’aigua per plaguicides no hem d’oblidar que l’aigua d’Algemesí sobrepassa sistemàticament la concentració de  50 mg/l que recomana l’OMS i que estableix la normativa estatal com a límit És per això que de vegades el Ministeri, tal i com passà el passat mes d’octubre la declarà no apta per al consum humà. L’Ajuntament no informà a la ciutadania sobre aquesta circumstància.

Per evitar que passe açò Més Algemesí presentarà el dilluns una moció tant per reclamar que l’Ajuntament publique periòdicament les anàlisis i informes, com que informe a la població quan l’aigua no siga apta per al consum humà. En aquesta moció es demanarà també a la Conselleria que establisca com a prioritat política i econòmica de primer ordre la posada en funcionament de la potabilitzadora i l’acabament de la xarxa de distribució que faça possible l’arribada a Algemesí, abans que acabe l’any, d’aigua del Xúquer per a consum humà.

Els algemesinencs i algemesinenques no som ciutadans de segona ni tenim menys dret a consumir aigua de qualitat que altres municipis valencians com València o Sagunt que beuen aigua del Xúquer. Resulta incomprensible que la qualitat de l’aigua amb que reguem els nostres camps siga millor que la que ens donen per veure. La raó última per la qual no beguem aigua de qualitat no és altra que per la inacció i indiferència que mostra el governs popular valencià cap a nosaltres. En 1998 es va començar a parlar de portar aigua del Xúquer a la Ribera. 15 anys després estem igual. Amb els que s’ha pagat durant dos anys pel cànon i drets televisius de la F1 (25 milions per any) tindríem ja resolt el problema a tota la Ribera.

Valorem positivament el fet que l’Ajuntament haja demanat a Aigües de València que estiga preparada per a qualsevol contingència i que incremente la freqüència de les anàlisis. Com a administració concessionària ha de exigir rapidesa i garantia a l’empresa; però també ho ha de fer als responsables últims del tema. Si en Algemesí ens ofereixen aigua per veure amb més nitrats del que estableix l’OMS, o en Alzira o Corbera amb pesticides, és per culpa de la desídia i inacció del Zaplana, Olivas, Camps i ara Fabra. Ells són els que estan jugant amb la nostra salut, i és a ells a qui l’Ajuntament ha de demanar responsabilitats.


Etiquetes:

Comentaris

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.