En el seu darrer Butlletí Informatiu Municipal Berca l’Ajuntament d’Algemesí anuncia que en les festes de Nadal es realitzarà una obra infantil protagonitzada per actors i actrius del poble. La iniciativa ens sembla no sols correcta, sinó perfecta. Amb el que no estem d’acord, i allò que ens sembla preocupant és que amb diners públics es fomente la “cultura VIP”. Certament ens ha causat sorpresa i indignació el que hem pogut llegir a la pàgina 7 del Butlletí:
Durant els dies de venda d’entrades ixen a la taquilla l’edició limitada de 30 entrades Magical VIP en cada funció que inclouen:
- Benvinguda al Teatre. Els personatges del musical fan una visita guiada al backstage.
- Accés sense cues i guarda-roba. Possibilitat de fer-se fotos amb els protagonistes.
- Sala VIP habilitada abans de l’inici de la funció i durant el descans.
- Berenar catering. Audiovisual making off: Construint un somni.
Més Algemesí considera totalment inacceptable que, per tal de recaptar més diners, se sacrifiquen i es posen en qüestió valors educatius bàsics com els principi d’igualtat i el de solidaritat. No oblidem que les sigles VIP signifiquen en angles Very Important Person, és a dir, signifiquen Persona Molt Important. Fomentar i permetre amb diners públics entrades “VIP” -que s’han d’adquirir suplementàriament a l’entrada normal- implica inculcar subconscientment als xiquets i xiquetes d’Algemesí que la dignitat i la importància de la persona depenen dels diners. L’equip de govern, al caliu dels paràmetres neoliberals dominants intenta fomentar l’acceptació d’una societat d’orientació classista i mercantilista, intenció que xoca frontalment amb l’educació en valors que s’imparteix a l’escoles. Mentre que els centres educatius d’Algemesí eduquen en el valor de la igualtat i en el de ciutadania, el nostre Ajuntament, a través d’un acte cultural i de forma soterrada, ensenya, per la via dels fets, que hi ha persones molt important (les VIP) i d’altre menys important (la resta). Aquest missatge neoliberal, tot i que no siga explícit, no pot “enviar-se” als xiquets per la via dels fets; és una aberració pedagògica. No podem negar que estem en una societat consumista i mercantilista, que eixos valors imperen en molts programes i sèries televisives i que són habituals en el dia a dia. Ara bé, això no justifica que des de l’Ajuntament es fomenten. La decisió de vendre entrades VIP és totalment antipedagògica perquè trasllada a l’àmbit públic una distinció de classes que va en contra dels principis actuals de l’educació: Algemesí d’ara endavant tindrà xiquets de primera (VIP) i de segona.
És per això que des de Més Algemesí demanem a l’Ajuntament rectifique aquesta decisió desencertada i clarament pròpia de partits classistes i ultraconservadors d’altres temps o països. Això no implica que no puguem veure-hi aspectes positius en la proposta, aspectes que poden salvar-se si s’elimina eixa pàtina glamurosa que se li ha donat. Que siga lícit parlar d’una “industria cultural” no vol dir que aquesta deixe de ser cultura, ni que es puga renunciar a la base cultural. És per això que considerem possible salvar la proposta donant-li una orientació, cultural, solidària i educativa. El fet que els xiquets i xiquetes puguen conèixer els personatges, que se’ls puga aproximar al teatre des d’un altra òptica, que puguen veure el que habitualment no és veu o que puguen visionar un documental, pot resultat no sols estimulant, sinó interessant. D’aquesta manera es fomentaria clarament l’interés pel teatre i la cultura. Aquesta idea ens sembla correcta sempre que:
- no implique un tracte privilegiat –accés directe al guarda-ropa, sala VIP, berenar…-,
- que el criteri d’elecció dels xiquets i xiquetes no siga l’econòmic. (Es podrien sortejar aquestes entrades, podria organitzar-se un concurs de dibuix o textos i donar-les als participants, es podrien donar a xiquets que hagen estat llarg temps a l’hospital o tinguen malalties cròniques greus… Hi ha molts criteris que fomentarien valors solidaris i socials).
Més Algemesí, que portarà també la qüestió als òrgans corresponents municipals, espera que els actuals responsables culturals reconsideren aquesta qüestió i que reconduisquen la proposta actual per altres camins, per tal que cap xiquet o xiqueta d’Algemesí puga considerar-se una “persona més important” que altra per raons econòmiques.
Deixa un comentari