Deconstruint Algemesí: participació ciutadana i projectes en temps de crisi

La xerrada Deconstruint Algemesí va ser celebrada el passat divendres en el saló d’actes del Casino Liberal. La  xerrada, moderada pel Coordinador de Més Algemesí Jaume Adam, començà amb l’exposició per part d’Àlfons Sánchez, membre de la Plataforma Política, de diferents alternatives al projecte d’aparcament a la plaça del Mercat, que ara mateix es duu a terme i que des de Més Algemesí considerem que no respon a una necessitat real de la ciutat.

No obstant això, l’objectiu principal de la xerrada fou  la difusió de propostes de baix cost, a l’hora que efectives, que defineixen un model urbanístic al que tota ciutat moderna, i amb un interés per millorar la qualitat de vida dels seus habitants, hauria d’aspirar. En els dos casos es va remarcar clarament una tendència a portar els vehicles cap a l’exterior del nucli urbà, a l’hora que s’alliberen barris interiors, per exemple amb limitacions efectives de velocitat dels vehicles, amb eliminacions d’eixos ràpids que travessen el nucli, o amb restriccions horàries a la circulació. Més Algemesí, a través del seu ponent Àlfons Sánchez, defensà la necessitat de deconstruir l’actual model de “ciutat gris” dominada pels vehicles, amb predomini de l’asfalt, i que tendeix a “expulsar” els individus dels carrers com a llocs de convivència. L’aposta de la plataforma és substituir tal model pel model  europeu de “ciutats amables”, ciutats plenes de vida, amb arbres, amb una forta presència del comerç de proximitat, amb zones peatonalitzades i nuclis poblacionals amb poca densitat de trànsit, en definitiva un model de ciutat que convide a la gent a estar al carrer. Igualment es vegeren diferents propostes, a títol d’hipòtesi, de bulevards que permeteren una circulació fluida i que descongestioneren el nucli.

Posteriorment, l’arquitecte Juanvi Maravilla va analitzar el projecte de democràcia participativa dut a terme a la Diagonal de Barcelona, com a exemple de model que fomenta la participació dels ciutadans en un àmbit que els afecta directament. Una consulta que permet experimentar la essència de la democràcia amb tot el seu potencial: el ciutadà expressa la seua opinió directament sobre un assumpte que l’afecta. Aquest conegut arquitecte algemesinenc defensà la necessitat de caminar cap a un model urbanístic on els ciutadans participen des del principi en l’elaboració de propostes i del model de ciutat que es vol.

Finalment el candidat de Més Algemesí Josep Bermúdez dirigí al públic unes paraules per destacar que, tal i com havia quedat demostrat amb les primàries obertes, Més Algemesí aposta totalment per la participació, i aposta,  per tant un urbanisme participatiu. Insistí en la necessitat de caminar cap  al model europeu de “ciutat amable”. Exposà que, si Més Algemesí té responsabilitats de govern, impulsarà un reglament de participació ciutadana per a consultar a la població en els temes més importants, i especialment en urbanisme. Josep Bermúdez insistí en el perill d’elegir opcions polítiques que no tinguen el seu centre de decisió a Algemesí, i mostrà com la “moda” del Partit Popular de fer pàrquings era una consigna a nivell autonòmic que estava donant resultats desastrosos. L’exemple dels múltiples fracassos de pàrquings a Alzira, Mislata, Cullera, Xàbia o la pròpia València, digué,  deuria posar-nos alerta. Per últim lamentà profundament que 5’6 milions vagen a ser literalment soterrats, i que l’autèntic beneficiari real d’aquest projecte no siga el poble d’Algemesí sinó l’empresa constructura que els cobrarà. Al seu entendre aquesta quantitat hagués aportat molts beneficis al poble d’haver-se emprat en altres projectes més necessaris.

Més Algemesí defensa, en definitiva,  la participació del ciutadà que ha de recuperar protagonisme en la gestió pública i no simplement veure’s obligat a presenciar impotent com els polítics escollits fan i desfan sense tindre’ls en compte, tal i com ha passat en les decisions urbanístiques de l’actual equip de govern sobre el Mercat i sobre la reforma del Parc Salvador Castell.


per

Etiquetes:

Comentaris

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.