Anàlisi dels resultats electorals presentats a l’assemblea

En l’anàlisi que des de la Coordinadora hem fet dels resultats s’ha tingut en consideració l’objectiu que ens havíem fixat per aquestes eleccions municipals. I aquest, per fer memòria, era el d’obrir des de la societat local i des de l’ajuntament un projecte renovador de la política municipal, basat en l’ètica política, la democràcia participativa i la consideració a les persones i les seues necessitats com a objecte i subjecte central de tota política.

Això implicava, lògicament, fer front al bipartidisme empobridor  del nostre poble, i a les majories absolutes que tant prepotents s’han mostrat en la història política de la nostra ciutat des de la restauració borbònica. I tot això volíem fer-ho a partir d’allò que ja teníem, els recursos humans i d’experiència que aportaven partits com el Bloc i ERPV que, amb un important exercici de generositat política, se sumaven a les noves voluntats i esforços de ciutadans/es independents.

El ben cert és que l’esforç ha valgut la pena. Hem de tenir present també, que sovint l’experiència ens demostra que la suma de forces polítiques no sempre dona com a resultat la suma aritmètica de vots, sinó tot el contrari hi ha part de l’electorat tradicional que castiga les unions. En aquesta ocasió ha estat tot el contrari, ja que si mirem i comparem els resultats amb altres situacions anteriors semblants, són molt bons. En la història electoral d’Algemesí podem comprovar que  en les ocasions que alguna força política minoritària ha quedat fora del consistori quan ha tornat ho ha fet sols amb un regidor. Semblantment en altres ocasions, com en la legislatura encara actual 2007-2011, forces polítiques que tenien un únic representant (2003-2007) renovant candidat han mantés el nombre de regidors, o s’han quedat fora. Nosaltres venint de fora hem obtés dos. Els números són capriciosos i han fet que nosaltres que ens hem donat a conèixer en els últims 4 mesos tinguem el mateix pes en la corporació que un grup que duu quatre anys donant-se a conéixer. Això, amigues i amics, se’n diu fer un bon esprint.

En definitiva, ha perdut suport el bipartidisme al nostre poble. El PP ha passat del 48,93% al 46,19%. I el Psoe ha passat del 29,21% al 26,83%. Aquesta pèrdua del bipartidisme és insuficient, però això indica una tendència que hem de saber aprofitar i aprofundir. Recordem que també han quedat excloses del consistori formacions polítiques que no tenien cap tipus d’estructura de partit.

Hem tractat de convèncer a tothom, també els votants de la primera força política, perquè mai hi haurà canvi si renunciem a convèncer la gent que els vota. Òbviament no als que els voten per motiu ideològic, però sí els que ho fan conjunturalment. Hem fet un discurs també cap a ells, però és evident que el vot en eixe espectre es mou bàsicament en el mon del bipartidisme. No obstant això sabem que des de l’òrbita d’aquesta formació política es té l’impressió que gran part de la pèrdua de vots que ha sofrit –menys de la que ens hagués agradat- ha anat a parar a Més Algemesí. Tot i que qualitativament no puguem determinar el nombre de vots transvasats,  i encara que tampoc són una gran “hemorràgia”, el fenomen és significatiu i esperançador.

I si això és així és perquè nosaltres hem esmolat la imaginació. Hem sigut bons en la comunicació mitjantçant les noves tecnologies, també perquè hem fet de la necessitat virtut amb els escassos mitjans que tenim. Hem fet una campanya amb limitats recursos, i és clar, partíem amb un notable desavantatge, perquè a més, els grans partits, tot i tindre més mitjans, també mouen la publicitat institucional. I…, quin era l’únic mitjà lliure a través del qual ens podíem comunicar amb la gent i a més sense intermediaris? Doncs es clar,  Internet.

Tenim moltes esperances en la generació menor de 21 anys. Té a veure en la forma que tenen de consumir els mitjans de comunicació. Per a ells la televisió no és més que una altra pantalla. Una generació ben formada que tria per ella sola com informar-se. Una generació que desitja participar de les decisions més enllà de cada quatre anys. Cal tenir present que ens hem avançat a tots i que cal continuar per aquesta línia, ja que d’ací quatre anys hi haurà més gent acostumada a les xarxes socials. En això portem un gran avantatge a la resta.

Doncs bé, podem dir que hem aconseguit els nostres objectius, per ara. Sempre havíem dit que aquesta contesa electoral era un pas previ i necessari per al 2015, quan creguem que Algemesí donarà el pas més important en la seua més recent història política. Volem dir que amb aquestes eleccions ens hem dotat dels instruments que considerem necessaris per avançar en la direcció indicada, instruments com una organització –partit-, i un grup municipal. Si amb poc més de quatre mesos de treball efectiu hem aconseguit aquests resultats, què no podrem aconseguir amb quatre anys en els quals tindrem molts més elements per donar a conèixer el nostre nom i la nostra forma de treballar.

A més hem de tenir en compte que el 8’9% de vots que hem obtés en realitat és més. Sols ens podien votar aquells que ens coneixien i malgrat haver fet fulls i haver-nos esforçat, encara avui no ens coneix tot el cens. És impossible saber quants votants coneixien de la nostra existència però possiblement seria poc més de la meitat del cens. El gran objectiu dels propers quatre anys és que quan senten “Més Algemesí” sàpiguen que això és un grup polític, i un grup polític seriós.


Publicada

a

, ,

per

Etiquetes:

Comentaris

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.