Nous atemptats ecològics a aquest paratge protegit. el seu mal ús ha provocat un focus d’incendi i fauna autòctona morta. presentem una instància perquè s’intensifique la vigilància ja, així com una moció
Algemesí compta amb una important i apreciada zona recreativa en la desembocadura del marge esquerre del Magre, la coneguda com a Xopera. A l’altra banda de l’actual desembocadura s’hi troba l’antiga desembocadura natural del Magre, que conforma el millor i més important Bosc de Ribera en tota la comarca. Aquest és un paratge d’alt valor ecològic, equiparable a la microreserva vegetal del Samaruc. De fet l’article 2.5.6 de l’actual PGOU parla de la protecció d’aquest dos paratges establint per a aquest àmbit el nivell de Protecció de Paisatge (SNU-PP). Malgrat això aquest singular paratge està rebent últimament massa agressions ecològiques. El passat setembre ja denunciàrem unes pràctiques del tot inadequades amb una tala salvatge d’un xop vora riu.
A això cal afegir que durant la Setmana Santa hem sigut testimonis de diversos infortunis en la flora i la fauna del que hauria de ser un Paratge Natural Municipal protegit. I això és deu a que s’està enviant un missatge inadequat a la ciutadania que duu com a conseqüència un ús indegut del paratge. Un ús indegut del qual no només és coneixedor l’equip de govern, sinó que a més, involuntàriament, l’ha facilitat segant la vegetació per a una major comoditat dels visitants que acudeixen a instal·lar-se per a passar el dia i enviant comunicat de premsa, com el del dia 11, equívocs al respecte.
El primer incident tingué lloc el passat dia 15 a mitja vesprada, quan un membre de M+S ALGEMESÍ va detectar un focus d’incendi al Paratge Protegit, tal i com podeu observar en la imatge que us adjuntem. Els bombers aparegueren en aproximadament tres quarts d’hora. Afortunadament l’incendi no va anar a més i no haguérem de lamentar més conseqüències que un xicotet esglai. Però evidentment l’augment de visites acompanyat per l’ús inadequat (sense cap vigilància i afavorit per decisions del mateix equip de govern) no només té conseqüències sobre la flora, sinó també sobre la fauna de l’àrea protegida. A la segona imatge podreu veure un exemplar mort de serp autòctona, de colobra d’aigua (Natrix maura) en la mateixa zona. No oblidem que hem de concebre aquest espai com un espai protegit i no com una zona d’esbarjo on “molesten” els animals.
Algemesí ja compta amb una destacada zona recreativa en la marge esquerra del Magre. No podem convertir aquest Paratge Protegit en una “Xopera 2“. No podem permetre que aquest Bosc de Ribera esdevinga un ‘merendero auxiliar’ de l’àrea recreativa contigua, que sí que està habilitada per a tal fi i on, a més, sí que està permés fer foc.
Arran del que s’ha pogut documentar, veiem necessari, primerament, un canvi a millor en la gestió del Bosc de Ribera de La Xopera, reforçant la seua vessant mediambiental envers l’ús inadequat que com ja s’ha vist, pot arribar a tenir unes conseqüències nefastes per a la seua flora i fauna. Per això des de M+S ALGEMESÍ presentarem en primer lloc una instància perquè s’intensifique la vigilància en aquesta zona i perquè es reforce la seua vessant mediambiental per tal d’evitar nous incidents. A l’entrada de la zona del Bosc de Ribera hi ha cartell indicant que no s’hi pot realitzar picnics, ara el que cal és fer complir eixa norma.
Per altra banda, vist el que hem vist, i donat que des de setembre que denunciàrem el primer atemptat ecològic les coses no han canviat, presentarem també per a aquestes comissions, per la via extraordinària, una moció per demanar que l’equip de govern accelere la declaració del Bosc de Ribera com a Paratge Natural Municipal (PNM), declaració que li pertoca a la Generalitat. Cal insistir davant Conselleria per a que agilitze la declaració que sol·licitàrem l’any passat.
Des de M+S ALGEMESÍ demanem que aquest equip de govern es pose les piles, no envie missatges equívocs a la ciutadania com el que enviava el regidor de Medi Ambient el passat dia 11 d’abril, i presione davant Conselleria per fer efectiva la declaració d’aquest paisatge com a PNM. Volem fets i no sols paraules.
Deixa un comentari