LA CONSELLERIA MENYSPREA LA NOSTRA FESTA, EL MISTERI D’ELX I EL TRIBUNAL DE LES AIGÜES I NO ELS ESMENTA EN EL MATERIAL CURRICULAR QUE HA PUBLICAT DE L’ASSIGNATURA.
El departament que dirigeix María José Català va penjar en internet el passat dia 2 de setembre el material didàctic de la nova assignatura de 5é de primària “Cultura Valenciana”, material que la pròpia Conselleria ha encarregat i editat. En la Unitat Didàctica 7 “Cultura i tradicions” parla als xiquets i xiquetes de festes i tradicions molt emblemàtiques i importants per als valencians com els moros i cristians, les falles, les fogueres de Sant Antoni o de Sant Joan, o les festes de la Magdalena, però no fa cap referència a cap dels tres Patrimonis Immaterials de la Humanitat que té el País Valencia: El Misteri d’Elx, el Tribunal de les Aigües de València i la Festa de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí. Sembla ser que allò que la UNESCO assenyala com un patrimoni valencià que, pel seu valor, passa a ser un patrimoni de tota la humanitat no té quasi cap importància per la Consellera de Cultura, que demostra així la seua incultura
La veritat és que M+S ALGEMESÍ no havia vist mai un menyspreu major a la nostra Festa per part d’un alta autoritat valenciana. Les tradicions més mil·lenàries dels valencians, aquelles que arranquen de l’Edat Mitjana, sembla ser que no han de ser conegudes pels nostres xiquets i xiquetes. És una autèntic contrasentit que es vulga difondre el nostre major patrimoni en fires i mostres internacionals i que no ho fem a casa nostra. És evident que la pròpia Conselleria de Cultura no valora el que té, i que els seus dirigents no estan capacitats per dirigir-la. Realitzant aquest menyspreu a una tradició que durant segles els algemesinencs hem conservat per a tota la humanitat, és evident que la Consellera de Cultura no deuria d’atrevir-se a venir a la nostra ciutat a fer-se cap foto en la nostra Festa. Els polítics que tenen responsabilitats de govern no poden venir a fer-se fotos a la nostra Festa, sinó que han de venir a promocionar-la, i es promociona donant-la a conéixer als nostres escolars, no ocultant-la, tal i com ha fet la Consellera. Per això considerem que la Consellera deuria abstenir-se d’utilitzar la nostra Festa per promocionar-se fins que no rectifique un error tan gran i la promocione ella a les noves generacions.
Al capdavall, si hi ha tres manifestacions que mereixen dur el qualificatiu de “cultura valenciana” –eixe és el nom exacte de l’assignatura- eixes són el Misteri d’Elx, el Tribunal de les Aigües de València i la nostra Festa. És impossible que es puga anomenar “material didàctic” a cap material que no incloga extenses referències a aquestes tres tradicions.
És per això que M+S ALGEMESÍ exigeix que la Consellera Català demane disculpes públiques per aquest menyspreu al nostre Patrimoni Immaterial i que procedisca de manera immediata a la retirada del material existent i a la seua substitució per un altre que, a més de incloure les festes i tradicions ja incloses, recullga i explique als xiquets i xiquetes valencians quines són les tradicions valencianes que la resta de la Humanitat considera també seues.
Demanem també, a més, que s’aprofite per a elaborar un material que concebut amb criteris científics i didàctics i no amb un criteris o directrius polítiques clares com és l’actual. Resulta cridaner que en ell no aparega en cap moment cap mapa de la Corona d’Aragó, o que es dediquen el triple de pàgines a la Guerra de la Independència dels francesos, que no marca pròpiament la història de l’esdevenir valencià, que a la Guerra de Successió que significà la nostra desaparició com a subjecte polític de la història. Lamentable també que el tractament que es fa de la nostra llengua, que en cap moment es destaca com a un tret diferencial del nostre poble, de la qual no s’explica l’origen ni la seua dimensió social, tot i ser un tret distintiu nostre. Aquest material té més interés en mostrar les connexions de la cultura valenciana amb Espanya que de presentar-nos com a poble.
Perquè una simple ullada al material deixa clar que és un material de caràcter folklòric, basat pròpiament en tòpics descafeïnats, la qual cosa explica per què la nostra Festa, la resta de Patrimonis o la pròpia pilota valenciana sembla que no són “cultura valenciana”. Eixos són els nostres autèntics trets d’identitat per a la Humanitat Però sembla ser què no serveixen per a la finalitat política que pretén aconseguir aquest material: manipular els escolars valencians.
Deixa un comentari