Hem de pagar els tributs però pagaríem prou menys si el govern municipal del PP no fera obres innecessàries com aquest edifici del mercat i altres que ha fet.
L’impost sobre béns immobles -o contribució urbana- d’Algemesí l’any 2013 pujava amb exactitud 6 milions 418 mil euros, repartint-los entre deu mil famílies aproximadament que hi ha a Algemesí ix una mitjana de 641 euros (107.000 pessetes) per família. Hi haurà famílies per dalt i per baix d’esta quantitat, cadascú s’ho mirarà, però és una bona mida per al conjunt del poble. Utilitize com a unitat la família perquè són les famílies les que paguen l’IBI siga de la casa o del negoci. Hem de pagar els tributs però pagaríem prou menys si el govern municipal del PP no fera obres innecessàries com aquest edifici del mercat i altres que ha fet. L’import del projecte de mercat incloent l’IVA és aproximadament de 1.550.000 € si els repartim entre les deu mil famílies són 155 euros – o 25.000 pessetes. La contribució és una quantitat considerable per a la majoria de famílies i els ajuntaments tenen marge per a reduir-la. A causa de la crisi pagar-la suposa més esforç que anys arrere per a quasi tots: desocupats que cobren subsidis i l’atur, assalariats que han vist baixar els seus ingressos, i les empresetes de serveis o comercials, molt castigades per la crisi.
Les obres sense utilitat no creen ocupació, la redueixen perquè causen despeses futures en forma d’interessos i de despeses de manteniment. Particularment, sense les obres d’esta classe, una opció, és pagar menys impostos i, una altra, permetre finançar les necessitats socials insatisfetes, o millor una combinació de les dues.
Aquesta política d’obres innecessàries ha fet molt de mal i continua fent-lo. La gran quantitat d’obres no són aigua passada perquè els seus efectes estem patint-los en l’endeutament de l’estat, al qual també ha contribuït l’ajuntament i la Generalitat amb despeses innecessàries com el sobredimensionament del pàrking i el centre polivalent. L’import municipal al centre polivalent és de 2 milions i l’aportació de la Generalitat que es va destinar al pàrking va ser de 5 milions si els repartim entre les deu mil famílies són prop de 700 euros per família -cent mil pessetes- que podíem haver estat menys diner fent les coses amb criteris de rendibilitat social.
En les circumstàncies actuals, les famílies amb trellat d’Algemesí estableixen quines són les prioritats realment necessàries, eviten les despeses inútils i tracten d’estalviar per a un futur molt dur. No ho té difícil el govern municipal només el el que hauria de fer l’ajuntament és copiar aquest model familiar.
Adrià Girbés.
Professor d’Economia a l’IES Sant Vicent Ferrer d’Algemesí.
Deixa un comentari