En el dia de hui el govern de l’Estat ha proposat al Consell Interterritorial de Salut que els pensionistes paguen el 10% de les medicines, i aquest ho ha aprovat. Es tracta de la mesura més important que planteja el Govern per acomplir eixa reducció addicional de 7.000 milions d’euros en sanitat. Que ningú s’enganye, el que el govern del Sr. Rajoy va a fer és cobrar aquests diners als jubilitats i pensionistes -i a la resta de ciutadans també- per tal de pagar amb els seus diners els interessos del deute. És a dir, anem a cobrar diners de gent que, en molts casos, tenen poc poder adquisitiu per donar-los als bancs i grans fons d’inversió. Rajoy actua com Robin Hood, però al revés, lleva els diners dels qui menys tenen per posar-los en mans de qui més en tenen.
Novament el President del Govern aplica una mesura que no sols que no havia anunciat durant la seua campanya, sinó que fins i tot havia negat rotundament. El passat mes de març, quan la Generalitat Catalana aprovà cobrar un euro per recepta, el President negà que anés a aplicar el mal anomenat “copagament”. Segons Europa Press[1] “el presidente del Gobierno aseguró tajante: “No soy partidario del ‘copago’ en la sanidad””. El propi president, tal i com recull l’agència de notícies, afirmà que “este “asunto” no está “sobre la mesa” ni en el Consejo de Ministros ni en la Comisión delegada de Asuntos Económicos.” Novament el President del Govern i el seu partit han mentit descaradament a la ciutadania i continuen en la seua estratègia de desmuntar l’estat social i de benestar. La mesura adoptada hui no és una mesura realment d’estalvi, sinó principalment una mesura ideològica.
Concretant aquesta qüestió en la realitat d’Algemesí i de la seua comarca en fa veure la repercussió d’aquesta magnitud. Gran part dels jubilats i pensionistes locals i comarcals ho són pel règim agrari, i això implica que la majoria cobren la pensió mínima –alguns gràcies als “complements a mínims”-. Aquests pensionistes han contribuït solidàriament amb el seu esforç i cotitzacions a la Seguretat Social d’acord i ara la societat es comporta insolidàriament amb ells i els canvia “les regles del joc”. Més Algemesí no pot més que denunciar aquesta injustícia amb els nostres majors.
No menys insolidari és la qüestió per als malalts crònics o per als aturat, i en general per a tota la població. No oblidem que aquestes falses mesures d’estalvi poden tornar-se en contra del propi sistema sanitari, ja que, dificultar l’accés de la població a les medicines pot comportar que part d’aquesta població acabe per no prendre les dosis oportunes o no pendre-les en els moment oportú. A la llarga una medicació incorrecta o una interrupció de la medicació resulten més cares per al sistema sanitari que l’estalvi aconseguit, donat que a la fi el pacient acaba acudint posteriorment al sistema de salut amb un pitjor estat que costa més curar. Sabem per estudis fets que en Estats Units el repagament de les visites mèdiques al sistema públic per als pacients majors de 65 anys comportà una reducció del 20% de les visites a l’atenció primària, però implicà una augment del 2’2% de les hospitalitzacions i d’un 13’4 de la durada d’aquestes (principalment de la gent amb poc recursos o malalts crònics), amb la qual cosa no es produí cap estalvi.[2]
La mesura aprovada per Rajoy és una mesura que per a res va a contribuir a racionalitzar la despesa farmacèutica. L’educació en l’ús dels fàrmacs, el canvi en la manera de dosificar-los o la compra pública a través de subhastes, tal i com a fet Andalusia, són, per exemple, línies d’actuació millors i més eficaces que la que es proposa. Malgrat que la Ministra Ana Mato nega que açò siga “copagament”, açò és una forma encoberta de “copagament” o “repagament”, en la mesura que recau sobre la ciutadania que ja està pagant aquet serveis. Els jubilats d’Algemesí ja pagaren en els seu moment les quotes a la Seguretat Social per tal de no tenir que pagar ara res. Ells no sols els culpables de la crisi, i per tant no l’han de pagar. Tot això sense comptar que pot convertir-se en el primer pas per a privatitzar la sanitat, veritable objectiu ocult del partit governant.
No es cert que el sistema sanitari estatal siga “insostenible”. L’Estat Espanyol està per baix de la mitjana de l’Europa dels Quinze; fins i tot per sota de la mitjana de l’OCDE.[3] Més Algemesí està a favor de racionalitzar l’ús del sistema públic de salut, però això no es fa per aqueta via que va a afectar al poder adquisitiu dels nostres majors. Tot i que la quantitat siga, ara per ara baixa, Més Algemesí considera que el dret a la salut passa per un servei públic que, com a públic que és, està ja finançat per tots. L’ús dels serveis sanitaris no ha de comportar pagar directament per ells perquè açò pot comportar més problemes que els que es volen resoldre i perquè el dret a la salut és bàsic. Resulta profundament insolidari que una persona major que està malalta a més la societat la “castigue” a pagar per les receptes o per anar al metge. El que el Govern ha aprovat és castigar al necessitat.
Per totes aquestes raons, per solidaritat i per evitar que els pensionistes i malalts crònics d’Algemesí es vegen perjudicats per una decisió insolidària Més Algemesí presentarà demà una moció per a que el Ple de l’Ajuntament defense els drets d’aquests col·lectius, i en general de tots els ciutadans, demanant al govern estatal la retirada d’aquesta mesura.
[2] Trivedi AN, Moloo H, Mor V. Increased ambulatory care copayments and hospitalizations among the elderly. N Engl J Med. 2010; 362:320-8.
[3] Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD). OECD Health data 2011. How does Spain compare. Disponible en: http://www.oecd.org/dataoecd/46/7/38980294.pdf.
Deixa un comentari